Un ésser mitològic dona nom al primer linx nascut al Pirineu en més d’un segle

L’han batejat els alumnes de les escoles del Pallars Sobirà amb el nom d’un ésser mitològic molt popular a la zona: Minairó

El linx Minairó a MónNatura Pirineus
El linx Minairó a MónNatura Pirineus

És el primer linx ibèric nascut al Pirineu en dècades i es diu Minairó. L’han batejat els alumnes de les escoles del Pallars Sobirà. Han escollit el nom d’un ésser fantàstic molt popular a la zona. 

El linx Minairó va néixer fa set mesos al centre de fauna MonNatura Pirineus de Son i ara ja pesa uns 10 quilos. Pot arribar a pesar-ne uns 30 quilos. És un mascle de l’espècie Linx Europeu o Linx Boreal.

Ha trigat tot aquests temps a tenir un nom, perquè es va proposar que fossin els alumnes del Pallars el que el bategessin. Es van proposar vuit noms per al gat-i-llop, que és com es coneix popularment el linx a la zona. Entre les propostes hi havia Taquetes, Rys, Neo, Pirineus, Espurlent, Cacauet i Socarrim.  Finalment el més votat ha estat Minairó. S’ha imposat amb 77 vots dels 270 que s’han recollit.

Han participat les escoles ZER Alt Pallars Sobirà (Escola d’Alins, Escola de Llavorsí, Escola Montsent de Pallars de Rialp, Escola els Minairons de Ribera de Cardós, Escola de Tírvia), l’Escola La Closa d’Esterri d’Àneu i l’Escola Àngel Serafí Casanovas de Sort

Qui són els minairons?

Els minairons són uns éssers fantàstics de la mitologia catalana, en especial de la zona dels Pirineus. Segons la tradició, són unes criatures menudes, de la família dels follets. Neixen de l’herba minaironera, que floreix la nit del solstici d’estiu.

Els minairons són els responsables de moltes de les tarteres del Pirineu, fruit de la seva curiosa llegenda, a l’hora divertida i terrible. El seu amo els tenia guardats en un canut, un petit recipient, i quan en surten demanen feina. Si no se’ls ordena res, maten el seu amo. Per això, alguns amos, desesperats, els ordenaven apilar pedres.

Són també els responsables de la bona fortuna d’algunes de les cases del Pirineu, per la seva capacitat de treballar.
 

El primer linx nascut al Pririneu

Minairó va néixer al maig d’aquest 2019. Va pesar 800 grams. Els pares del cadell són dos linxs que van néixer en captivitat el maig del 2008 en un zoològic de Galícia, i van ser traslladats al centre de MónNatura Pirineus l’agost del mateix any. Després d’11 anys al centre, aquest és el primer cadell que han tingut. Els tècnics pensaven que la mare tenia problemes d’infertilitat i el naixement del linx ha estat una «veritable sorpresa». Ara, el pare i la mare estan separats i no s’espera que en un futur tornin a criar.

El linx Minairó un parell de mesos després de néixer (ACN)

El linx està a l’espera d’una reintroducció al territori. A la Val d’Aran, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, amb la col·laboració del Consell General d’Aran, volia alliberar tres exemplars l’any 2016. Finalment es va desistir d’alliberar els exemplars de linx boreal a la Val d’Aran, després de constatar que no hi havia acord per fer-ho amb part dels ramaders de la val.

FUENTE DIARI CATALUNYA

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.