Enric Quilez escribe en LA VEU: Les antenes 5G són segures?

Aquests dies, he llegit moltes declaracions absurdes per les xarxes socials sobre la tecnologia d’antenes 5G. Primer, que produïa càncer i ara que és el responsable del coronavirus. Mirem de posar una mica de llum sobre el tema.

Per començar, fem una mica de memòria. Fa un segle, any més, any menys, quan es van començar a electrificar les ciutats, hi va haver un moviment de protesta que afirmava que l’electricitat era dolenta i que ens acabaria matant a tots. Fins i tot cremaven els pals elèctrics. Us sona? El mateix que alguns fan avui dia amb les antenes 5G.

Després, farà cosa d’un parell de dècades, van començar a dir que els telèfons mòbils eren cancerígens i que produïen tumors en el cervell. Fins i tot es venien uns divertits gadgets per posar-te’ls a l’orella i evitar que les perilloses i malvades radiacions et fregissin la massa encefàlica.

Bé, si això hagués estat cert, tenint en compte la quantitat de dispositius mòbils, wifis i altra fauna hertziana que ens envolta, estaríem tots ben morts. Vaja, que no era per tant. Han pujat els percentatges reals de càncer? No.

Bé, alguns diran que sí, que han pujat una mica i és cert. Més que res, perquè les darreres dècades l’edat mitjana de la població també ha pujat una mica i el càncer sol ser una malaltia lligada a l’envelliment. Si corregim les dades tenint en compte això, veiem que la taxa de morts per càncer es manté força estable.

I ara les antenes 5G, que ja se sap, les microones que emeten són dolentíssimes. Per si us interessa, la llum visible té moltíssima més potència que les microones i no diguem la llum ultraviolada. És curiós que molts d’aquells que detesten les antenes 5G se’n vagin després a prendre el sol a la platja o a la muntanya, quan se sap des de fa molt de temps que la radiació solar, sense protecció, és potencialment cancerígena. Que li ho expliquin als dermatòlegs i als oncòlegs.

Les microones, de fet, no penetren pràcticament la pell: reboten. I no són radiacions ionitzants, com sí que ho és la radioactivitat, que consisteix en partícules molt energètiques que penetren l’organisme i poden alterar el nostre ADN, generant mutacions perilloses.

Però de fet, és molt més preocupant viatjar sovint en avió. Els rajos còsmics a què estan sotmesos els viatgers sí que són preocupants. No passa res si viatges amb normalitat, però per exemple, pot afectar els tripulants que fan molts viatges al llarg de l’any.

També hi ha uns quants “informes” suposadament “científics” que afirmen que les antenes 5G són pitjors que el dimoni. A més a més, que es tracta d’una tecnologia poc estudiada i que caldria ser previnguts. Doncs no. I mira que és estrany, perquè hi ha un munt d’informes sobre el 5G i no n’hi ha cap de seriós que digui que és perjudicial.

Les microones de les antenes 5G són més direccionals que les de les antenes actuals. Això vol dir que són menys indiscriminades. Hauríem de viure al costat de l’antena, aquesta emetre a una potència colossal i, a sobre, a la freqüència exacta de ressonància de la molècula de l’aigua per a notar algun efecte nociu, com un escalfament del nostre cos.

Però les ones electromagnètiques tenen el costum de disminuir la seva intensitat amb el quadrat de la distància. Això vol dir, que si ens allunyem una mica d’elles, la intensitat de la radiació cau molt de pressa.

I és que encara que les antenes 5G fossin lleugerament nocives en algun aspecte que no s’hagués detectat, estem envoltats per coses molt més perilloses, com el radó dels edificis, els rajos solars o la contaminació i bé que sobrevivim.

També haureu sentit a dir que a Suïssa han prohibit la tecnologia 5G. Bé, i a molts altres països hi ha altres coses que estan prohibides. Això no invalida els arguments que he exposat. De vegades, els governs són sensibles a les demandes populars, encara que aquestes no siguin gaire racionals.

Finalment, el tema del coronavirus. De pandèmies n’hi ha hagut durant tota la història. La pesta negra, sense anar més lluny. També va ser responsabilitat de les antenes 5G? No hi ha cap informe seriós que posi en relació el coronavirus (ni cap malaltia contagiosa) amb la tecnologia 5G ni amb cap altra.

Ens agradi o no, les malalties infeccioses existeixen des que el món és món, i els virus tenen una antiguitat de centenars o milers de milions d’anys. El que és estrany és que ens afectin relativament tan poc.

Enric Quílez i Castro

President del Grup de Recerca de Cerdanya

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.