Andorra vol connectar-se a les vies fèrries

S’estan estudiant projectes redactats fa 15 anys per valorar si segueixen sent viables

Cremallera de Vall de Núria. Imatge d'arxiu.
Cremallera de Vall de Núria. Imatge d’arxiu.

El Govern andorrà estaria analitzant la viabilitat d’una connexió ferroviària amb l’Alt Pirineu. Per aquest motiu ha recuperat uns estudis fets fa 15 anys per valorar si segueixen sent viables. Ho expliquen avui al digital andorrà Ara.ad.

Semblava una notícia de les que s’anomenen «globus sonda». És a dir, es difonen o filtren interessadament als mitjans de comunicació i, un cop se’n veuen les respostes o reaccions, els interessats valoren si continuar amb elles fent passo endavant o deixar-ho estar. Fa unes setmanes s’informava en alguns mitjans andorrans una mena d’avantprojecte per connectar el Principat d’Andorra amb la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Semblava que es tractava del que es coneix al sector de la informació com notícia globus sonda i, de fet, les reaccions a la notícia en algunes xarxes socials, van anar entre la incredulitat i la ironia. Però potser era alguna cosa més que això.

Avui al diari Ara.ad expliquen que el govern d’Andorra ha començat els treballs per analitzar la viabilitat d’una connexió ferroviària entre el Principat i les zones pirinenques que el rodegen, l’Alt Pirineu, l’Alta Cerdanya i l’Arieja. Segons expliquen, fa uns dies, en la presentació del pla d’accions previstes pel govern andorrà des d’avui i fins al 2023, s’hi va incloure la connexió ferroviària com una de les propostes a tenir com a prioritàries entre les accions del govern.

Tot i que es troba en un estat molt embrionari, que s’ha decidit és analitzar uns estudis de viabilitat que es van encarregar fa quinze anys a una empresa externa per determinar si segueixen sent vigents. En aquell moment es van analitzar qüestions com els pendents que caldria que superés el traçat, els punts d’entrada i sortida del Principat o on es podrien fer les connexions amb les xarxes ferroviàries veïnes. En aquesta ocasió, el govern ha sumat a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis al projecte, i ara analitzaran com es podria materialitzar aquesta connexió.

Altres projectes

El Govern andorrà hauria deixat clar que la voluntat de connectar Andorra per via fèrria és vigent. Recordar que fa uns anys es va valorar la construcció d’u metro aeri entre Andorra La Vella i La Seu d’Urgell o un cremallera subterrani entre el Pas de la Casa i Porta, a l’Alta Cerdanya, que permetria accedir a la línia de tren París-Tolosa-la Tor de Querol.

fuente https://www.diaridelaneu.cat/noticia/10045/andorra-vol-connectar-se-a-les-vies-ferries

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.