El desconfinament posa en perill els animals que havien recuperat espai a la natura

La tornada a l’activitat de persones i vehicles es pot convertir en una trampa mortal per a la fauna que s’havia confiat i havia ocupat zones insòlites

La falta de persones als entorns naturals i espais verds per la crisi del coronavirus ha permès que la natura estigui més exuberant que mai i que els animals hagin ocupat indrets on fins ara no els vèiem. Els experts adverteixen que, ara, la tornada a l’activitat de persones i vehicles es pot convertir en una trampa mortal.

Aquest dies de confinament hem vist imatges d’animals desestressats en llocs inusuals. Però a mesura que les persones i els cotxes tornen a circular, aquesta confiança suposa un perill. De fet, al Parc Natural de Collserola, ara mateix, sense que el trànsit hagi tornat al 100%, ja pateixen atropellaments per aquest motiu.

Oriol Lapiedra, investigador del CREAF, recorda que més de la meitat de les àrees protegides del planeta estan a menys de 50 quilòmetres d’una zona urbana: 

«Si volem protegir la fauna i la biodiversitat hem de tenir-la en compte quan planifiquem com creixeran les nostres ciutats.»

Hi ha algunes mesures per protegir els animals, com el pas de fauna sobre l’A-2. Per sota hi passen milers de cotxes cada dia; per sobre, un paradís per a la fauna, on ni tan sols arriben els llums dels cotxes ni el soroll, que, a més, beneficia multitud d’espècies.

L’autopista feia dècades que dividia una zona boscosa i interrompia un corredor biològic de multitud d’espècies, que continuaven passant per on havien passat sempre, amb finals tràgics. L’any passat hi va haver més de 2.000 accidents amb atropellaments de senglars i cabirols a tot Catalunya.  

Carme Rosell, consultora mediambiental de Minuartia, assegura que en un moment com l’actual és important haver invertit «en infraestructura verda i passos de fauna». Assegura que els risc d’accident en llocs sense passos que guiïn els animals pot augmentar.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.